تای چی چوان
ورزشی از خاور دور برای سلامتی جسم و روان
شاید دیده باشید گروهی از چینی ها در پارک ها مشغول تمرین یک سری حرکات هماهنگ و آرام دسته جمعی هستند.
این ورزش اساساً یک هنر رزمی کهن چینی است که برای بهبود و سلامتی، افزایش طول عمر و آرامش روحی انجام می شود که بر اساس حرکات موزون و هماهنگ و هم چنین روشهای تمرکز بر ذهن استوار است.
تای چی به دلیل ماهیت آرام و آسان حرکتی در تمام رده های سنی از کودکان تا کهنسالان و بدون نیاز به وسیله و مکان خاص قابل اجراست. بعبارتی دیگر ورزشی بسیار ساده، بدون هیچ خطر و در عین حال بسیار مفید است.
این ورزش زیبا بر سه اصل زیر تاکید دارد:
آرامش ذهن
رهایی جسم
هماهنگی تنفس
با انجام تمرینات نرم و ساده تای چی عضلات بدن انعطاف پذیر و قوی شده که این موضوع باعث بهبود تعادل جسمی می شود. هم چنین تمرینات تنفسی این ورزش مفرح به سالم ماندن ریه و بهبود جریان گردش خون در بدن کمک می کند. اثرات درمانی این ورزش به حدی است که امروزه در مراکز معتبر علمی – پژوهشی در سراسر جهان آن را در زمره طب مکمل بشمار آورده اند و از آن به نام داروی متحرک یاد می کنند.
در تای چی به کلیه اندام های داخلی بدن از جمله قلب، ریه، کبد، کلیه ها، ستون فقرات، مفاصل، تاندونها و رباط ها توجه شده و در تمام مدت ذهن، هشیار و متوجه بر حرکات است.
آهستگی و نرمی حرکات تای چی منجر به تمرکز فکری بالا و تعادل روحی می گردد که خود به کنترل دستگاه عصبی فرد در شرایط بحران و فشارهای عصبی بسیار کمک می کند و استرس را که عامل بسیاری از بیماریهاست از بین می برد.
تای چی تنها بخش نرم و درونی ورزش ووشو می باشد که جامع ترین هنر رزمی چینی است.
تای چی چوان ، معروفترین سبک سیستم نرم ووشو به شمار می آید و از نظر جغرافیایی جزو سبک های شمالی محسوب می گردد.تای چی چوان اساساً یک هنر رزمی است که تکنیک های آن با استفاده از انرژی حیاتی یا انرژی درونی که در زبان چینی آن را چی می نامند به اجرا در می آیند. ترکیب متدهای درمانی کهن چینی مثل دائویین و تونا در روش های حمله و دفاع و عملکرد این متدها در هموارسازی کانال های عبور انرژی حیاتی یا جینگ لو ویژگی های شگفت انگیزی را برای این سبک به وجود آورده است که تأثیرات فوق العاده ای در تای چی کار بر جا می گذارد.
اصول تای چی چوان و چی کونگ
تاي چي چوان از مهمترين هنرهاي رزمي در کشور چين بشمار مي رود . اين رشته رزمي بر اساس 3 نظريه که ريشه در طب سنتي چين دارند پايه ريزي شده است . اين سه نظريه عبارتست از:
1. نظريه تنفس تائوئيست
2. نظريه يين و يانگ
3. نظريه انرژي jingluo
حركات هماهنگ تاي چي جسم و روح را متحول ساخته , در نتيجه کارآئي ما را در زندگي بالا مي برد و از آنجائي که حرکات آن بسيار آرام مي باشد , باعث ذخيره انرژي شده و به تمرکز ما کمک مي نمايد و باعث افزايش کارآيي فرد در تمامي ابعاد زندگي شخصي و اجتماعي مي گردد . هر فردي با هر سن و سالي مي تواند از آن بهره بگيرد . تاي چي به دليل نقش عمده اي که در سلامتي انسان بر عهده دارد , بسيار حائز اهميت مي باشد . تاي چي چوان , از شاهکار هاي ورزش باستاني ووشو مي باشد . اين ورزش وسيله اي است. براي نگهداشتن وضع بدن در حالت طبيعي و جلوگيري و بهبود امراض . انجام دادن بخشي از اين تمرينات در بيمارستانها و آسايشگاهها تجويز مي شود . تاي چي روي بهبود بيماريهاي مزمن مانند فشار خون , ضعف اعصاب و ناراحتي هاي ريوي اثر دارد . تمرين منظم تاي چي , مي تواند خاصيت ارتجائي نسوج , ششها و ريه ها و حجم تنفسي سينه و ظرفيت تهويه کردن ششها را افزايش دهد و تبادل اکسيژن و دي اکسيد کربن را بهبود بخشد . تمرينات تاي چي همچنان مي تواند استخوانها , ماهيچه ها و مفاصل را قوي کند . حرکات تاي چي به سبکي و آهستگي و به حالت طبيعي صورت پذيرد . منظور از طبيعي بودن به اين معنا نيست که آنها را شل و بي روح و بي جان انجام دهيم , بلکه ضروري است که قدرت و ملايمت با هم ترکيب شوند . ديگر آنکه ذهن بايد آرام و در عين حال هوشيار باشد و با هوشياري به بدن فرمان دهد . در حرکات تاي چي ضروري است که حرکات با هوشياري انجام شود و در آنها آرامش وجود داشته باشد . بنابراين در تاي چي لازم است که حالتهاي فيزيکي توام با اراده و تمرينات تنفسي تعليم داده شوند . وقتي درجه بالائي از تمرکز ايجاد شود , حرکت با کيفيت بالاتري صورت مي گيرد و اعمال فيزيکي بدن به صورت بهتري تنظيم مي شوند . در تاي چي حرکات بدن تماما” در يک پريود تمرين مي شوند . در تاي چي دستها , چشمها , بدن و اعضاي ديگر به عنوان يک واحد عمل مي کنند , که در آن پاها به عنوان پايه و کمر به عنوان محور مي باشد . هر بخش از بدن حرکات ثابتي را بصورت ملايم و آهسته انجام مي دهند . مورخان بر اساس تحقيق و بررسي , برروي قدمت تاريخ چين به اين نتيجه رسيده اند که تاي چي براي اولين بار در روستاي چن جياگو (Chen jiagou) در منطقه ون زيان (Wenxian) واقع در نزديك شهر جيائو زو(Jiao zou) ابداع شده است . گسترش و پيشرفت اين هنر رزمي به مدت 300 سال طول کشيد و استادان اين حرفه در اين مدت پربارتر و غني تر شدند . سبکهاي مختلفي که در مدارس تاي چي تدريس مي شودعبارتنداز سبک Chen , سبکYang , سبکWu , سبک Wuyaxiang و سبک Sun مي باشد.دليل تمايزاين سبکها از يکديگر ويژگيهاي خاص هر کدام از آنهاست .
1 – نظريه تنفس تائوئيسم :
تنفس تائوئيسم براي به جريان انداختن صحيح نيروي چي بکار مي رود . در تنفس تائوئيستي , طريقه تنفس معمولي و در ناحيه پائين شکم در زمان دم و بازدم معکوس مي شود . در اين روش به هنگام دم شکم جمع شده و در هنگام بازدم شکم منبسط مي شود . هنرجو در حين انجام تمرينات نبايد تنفس را حبس نمايد و يا با فشار خارج نمايد . روش عمل : از طريق بيني به آرامي هوا را به داخل ببريد . سپس پايين شکم را به آرامي منقبض ساخته و به بالاي ناف بکشيد . زماني که ششها پر شدند به آرامي نفس را به بيرون بدهيد . عمل دم «يين» و عمل بازدم « يانگ » محسوب مي شود . اين دو بايد با هم به ارامي انجام شوند . همانند دايره يين و يانگ که يکي به ارامي به ديگري تبديل مي شود . در هنگام بازدم به ارامي دان تين و پائين شکم را به خارج فشار دهيد . ناحيه اي که دان تين قرار دارد ، محلي است که انرژي چي تجمع يافته و دوران کوچک از آنجا آغاز مي گردد . با انجام اين تمرين عضلات شکم در ناحيه دان تين به خوبي پرورش يافته و در هنگام دم و بازدم به اندازه کافي انقباض و انبساط پيدا ميکند. در ابتدا انبساط شکم در حين بازدم ممکن است کمي سخت باشد ولي به تدريج عضلات خواهند توانست تا حداکثر توانايي خود منبسط شده و شکم از ناحيه ناف تا ناحيه شرمگاهي انبساط پيدا کند . هنر جو نبايد با فشار ناحيه دان تين را منقبض سازد بلکه اين کار بايد به آرامي صورت بگيرد . در اين تنفس از حداکثر ظرفيت ريوي استفاده ميشود. تنفس عميق باعث ميشود که ارگانهاي داخلي بدن با ريتم تنفس تکان خورده و باعث تحرک و تقويت آن ميشود .
2- نظريه يين ويانگ :
نظريه يين ويانگ يک برداشت اعتقادي است . به عبارت ساده تر دو صفتي هستند که تغييرات سيکلهاي زندگي را مد نظر دارند ، تغيراتي که ميتوانند در هر زمينه اي باشند . يين ويانگ همچنين معرف يک نوع روش فکري است که دو قطب هر چيز يا هر وضعيتي را در نظر ميگيرد. يانگ در حقيقت آن قسمت از دامنه يک تپه را نشان ميدهد که درمعرض نور آفتاب قراردارد و روشن است و معرف اين خصوصيات مي باشد : حرارت – فعاليت – روشنايي . علائم مشخصه ظهور فيزيکي يانگ به قرار زير ميباشد :
– تب هر گونه احساس درد در بدن .
– کار زياد و پر کاري بدن .
– هر نوع ورم و درد نسوج و بافتها و اعصاب .
تئوري يين و يانگ را ميتوان به صورت يک تصوير کوچک نشان داد که معرف تبادل تاثير گذاري ميان يين ويانگ است . يا هر يک از اين دو مولد ديگري است . يا هر يک از اين دو متضاد ديگري است . يا هر يک از اين دو طرف ميتواند بخشي از يک ديگر را شامل شود . يا هر يک از اين دو ميتواند جايگزين ديگري شود . تئوري يين ويانگ حدود 800 سال قبل از ميلاد مسيح طي مدت طولاني در کشور باستاني چين پي ريزي شده اشت . يين ويانگ از جهان تصويري سياه وسفيد نشان ميدهد . بر پايه اعتقادات « يانگ » معرف خورشيد و « يين » معرف ماه است . اين دو روشني بخش جهان از مشرق ظهور ميکنند و بعد با حرکتي مشهود به سوي جنوب و بعد از آن به جانب غرب مي روند. در طب سنتي « يين ويانگ » در هر شخص حالت متوازن و متعادل دارند و اين با خود انسان است که اين دو نيرويي را که در بدن دارد تحت کنترل خود دراورد. « يانگ » مانند آتش است و شعله هاي آن زبانه کشيده و بالا ميرود و گرما به وجود مي آورد و يين مانند باران فرو مي ريزد خنکي ايجاد ميکند و راکد است . به اين ترتيب با آنچه گفته شد دو تعبيري که از « يين ويانگ» وجود دارد و سنتي است به عنوان يک سر منشا در تمامي تحقيقات نظري در علوم پزشکي تائوئيستي مورد استفاده بوده و در نتيجه روز و خورشيد همان « يانگ» و شب وماه همان « يين» مي باشد . در چين باستان ساعتهاي چيني را بر اساس يين و يانگ محاسبه ميگردند . پنچ ارگان حياتي بدن انسان « يين » هستند. اين پنچ ارگان عبارتند از : کبد , قلب , طحال , ريه ها , کليه ها و شش . موارد دروني ديگر يانگ هستند , که عبارتند از : مثانه, کيسه صفرا , روده دراز و باريک , معده و …. در طب قديم وکلاسيک چين , « يين و يانگ » به طور دائم و لاينقطع در بدن انسان در حال حرکت هستند . در مورد حيات , چهار تحول تشخيص داده شده است , که عبارتند از : تولد زندگي , بيماري و مرگ . د رعهد باستان در رساله ها و نوشته ها از زنجيرهاي بودن اين چهار تحول سخن گفته شده است . يين , کلمه چيني يين, در اصل براي نشان دادن آن سوي تپهاي به کار مي رفته که در تمامي طول سال , از خورشيد و آفتاب محروم بوده است . اين واژه با خصوصياتي از قبيل, سرما , انفعال , تاريکي و درون گرايي ارتباط دارد و علائم ظهور آن به شرح زير است :
– احساس سرما در بدن .
– پرکاري بدن .
– هر گونه افت نسوج .
اين طبقه بندي در مورد « يين و يانگ » نمي تواند امري مطلق به حساب آيد , و در موقع به کار بردن اين لغات بايد دقت کرد تا کاملا به موضوع مورد نظر مربوط باشد . « يين و يانگ » به اتفاق يگديگر را خلق مي کنند . براي مثال : در طب سنتي گفته مي شود , که انرژي ((چي )) از خون ساخته ميشود . «يين » و خون به وسيله انرژي « يانگ» به جريان افتاده و به جلو مي رود . انرژي آسمان يانگ ناب است , انرژي زمين نيز يين ناب است . خود انرژي و نفس يا (دم ) يانگ است . شکل و قالب ونيز ماده , يين است . اندرون انسان يين و ظاهر انسان يانگ است . نيرو و قدرت يانگ است . تغذيه يين است . در خوراکيها و نباتات نيرو زا و نيروبخش, يين و يانگ نيز حضور دارند . در بوها آنچه قويتر است , يين است و آنچه سبکتر است , يانگ به حساب مي آيد . در طعم ومزه ها , ترشي و تلخي , يانگ , شيريني و خنثي و بي طرف , تندي , شوري , يين است .
3- نظريه انرژي jingluo :
بر اساس اين نظريه کانالهايي در سيستم دروني بدن وجود دارد , که از ميان آنها اطلاعات و انرژي از نقطه اي به نقطه ديگر جريان مي يابد . نقاط طب سوزني به عنوان گره هايي که در طول شبکه « جينگ لو » پراکنده هستند تلقي مي شوند . اين سيستم داراي عملکرد ويژه اي است . کانالهاي اين سيستم در تمامي طول بدن پراکنده هستند , نقاط داخلي را به هم متصل مي سازند و سپس به اندامهاي ديگر مي رسند . در طول هر کانال نقاط مخصوص طب سوزني وجود دارد . عمل اين کانالها به جريان انداختن نيروي « چي » و خون است که با وضع فيزيولوژيک انسان ارتباط مستقيم دارند . پر خوني و انسداد در طول اين کانالها , جريان خوني و نيروي « چي » را قطع مي سازد و باعث بر هم خوردن تعادل ميان نيروهاي « يين و يانگ » ميشود . بنابراين قدرت بدن را نسبت به بيماري کم مي سازد . از همين رو اغلب روشهاي درماني در چين بر اساس رفع انسداد آنها قرار گرفته شده است . نقاط طب سوزني در طول اين کانالها , نقاط حياتي هستند که در آنها نيروي چي و خون تجمع يافته و توزيع مي شود . لازم به توضيح است که نيروي (چي) نه تنها در اين کانالها جريان دارد , بلکه همين جريان سبب تصفيه و پاکيزگي اين کانالها مي شود . تاي چي , با حرکت دادن اندامهاي مختلف بدن , باعث جريان نيروي «چي » در ارگانهاي داخلي مي شود . منبع تمامي حرکات بدن ( انرژي چي ) مي باشد . به اين معنا که تمام فعاليتهاي فزيکي ( از قبيل راه رفتن و ….) فعاليتهاي پسيکولوژيک ناخود آگاه انسان ( از قبيل تپش قلب و….) به وسيله اين انرژي يا نيروي حياتي حادث مي شود . اين نيرو در نصف النهار انسان, که نقاط مستعد انجام فرايند طب سوزني است و نيز در بافتهاي بدن , جريان پيدا مي کند . «چي » بدن انسان را در مقابل حملات اقليمي آزار دهنده ( سرما _ باد _ رطوبت و …) محافظت و حمايت مي کند و بخصوص در مسدود کردن يا گشودن منافذ پوست نقش قاطعي را بر عهده دارد «چي » مبادلات وتغييرات بدن را کنترل و هماهنگي و هارموني آنان را منظم و مرتب مي کند . بخصوص «چي » ميزان استفاده از خون , عرق و اشک و …را سرو سامان ميدهد . «چي » حفظ مواد و جوهرهاي اندامهاي انسان را عهده دار است . اين «چي » است که به اندامهاي بدن اجازه ميدهد سر جاي خود بوده و جلوي هر گونه افت و کاهش وسيلان خارج از اندازه مايعات حياتي (مانند اسپرم …) را بگيرد . و بالاخره “چي” بدن انسان را گرم نگه داشته و بر اساس سيستم , گرم کننده , اين گرما را حفظ و در نتيجه در مصرف انرژي بدن انسان صرفه جويي مي کند . تاي چي , ورزشي براي متناسب ماندن مي باشد . تاچي تمرين بدن سازي منحصر به فردي است که براي تمامي رده هاي سني مفيد مي باشد . تاي چي , ورزشي مناسب و مفيد براي ارگانهاي داخلي و خارجي و همچنين پوست و استخوان مي باشد .
تای چی چوان و سلامتی
حركات هماهنگ تای چی جسم و روح را متحول ساخته , در نتیجه کارآئی ما را در زندگی بالا می برد و از آنجائی که حرکات آن بسیار آرام می باشد , باعث ذخیره انرژی شده و به تمرکز ما کمک می نماید و باعث افزایش کارآیی فرد در تمامی ابعاد زندگی شخصی و اجتماعی می گردد . هر فردی با هر سن و سالی می تواند از آن بهره بگیرد . تای چی به دلیل نقش عمده ای که در سلامتی انسان بر عهده دارد , بسیار حائز اهمیت می باشد .
در ادامه مطلب ، تحلیلی علمی از نحوه تاثیر تای چی چوان در تقویت بدن و بهبود سلامتی ارائه گردیده است. این مطلب برگرفته از کتاب ” زندگی بهتر با تای چی چوان سبک چن” نوشته استاد چن ژنگ لئی و ترجمه حسین میر محمدی است .
-
حفظ سلامتی سیستم عصبی و بهبود توانایی واكنش در مقابل تحریكات بیرونی
رفتار عادي انسانها توسط سيستم عصبي كنترل ميشود. همكاري بين مجموعه عضلات مختلف، عملكرد عضلات و ارگانها، و همكاري بين سيستم هاي مختلف بدن، و هماهنگي بين حالتهاي دروني و بيروني، همگي توسط لايه محافظ خارجي مغزي (كورتكس) كنترل ميشوند. هنگام انجام تمرينات تاي چي چوان، شما بايد آرامش جسمي و روحي خود را حفظ كنيد. در اين شرايط قادر خواهيد بود قابليت كنترل خود را تقويت نموده، محركهاي خارجي را كاهش داده و باعث شويد دوره هاي هيجان و آرامش در مغزتان بطور متناوب و با ريتمي مشخص اتفاق بيافتد. بنابراين هيجان و آرامش مغزي بخوبي با يكديگرهمكاري نموده و حسگرهاي شما پيامهاي بيروني را بدقت دريافت ميكنند. بدليل بهبود عملكرد حواس و افزايش هوشياري، بدن انسان قابليت واكنش فعال خود را بهبود بخشيده و نسبت به پيامهاي كلامي دقيق تر عمل خواهد كرد. اين امر براي ايجاد واكنش مشروط و كامل كردن سيستم پيام دوم، بسيار مناسب بوده و براساس آن،(تاي چي كار) قادر خواهد بود اطلاعات رشدي و پرورشي را بهتر فرا بگيرد يا كليدها و تكنيكهاي رفتاري را دقيق تر و سريعتر بدست آورد. كسانيكه اغلب به انجام اين تمرينات ميپردازند داراي انرژي فراوان، ذهني آرام و تفكراتي سيستماتيك بوده و اشتياق كاري و بازده آنها بوضوح افزايش مي يابد. اين متد تمرين كه آرامش را در انجام كارها تركيب مي كند، بطور وسيع موجب تقويت سيستم عصبي شده و عملكرد مراكز عصبي را هماهنگ تر مي نمايد. بعنوان مثال درحاليكه مركز حركتي در لايه محافظ خارجي مغزي (كورتكس) و سيستم پيام دوم ، هردو در اوج هيجان ميباشند، قسمتهاي ديگر كورتكس در آرامش كامل بسر برده و در نتيجه موجب استراحت كافي مغز و رفع سريع خستگي ها مي گردد. استراحت كافي كورتكس مغزي براي كسانيكه دچار بيماريهاي مزمن مي باشند موجب رهايي از علائم آن بيماري شده و واكنشهاي بازگشتي را حذف و باعث ارتقاء سطح سلامتي و رسيدن به اهداف درمان ريشه اي ميگردد. همانگونه كه همگان ميدانند احساسات ، ارتباط بسيار نزديكي با سلامتي دارند و حالت اعتدال بهترين حالت براي سالم ماندن است ولي زمانيكه هفت حالت شادي ، عصبانيت، نگراني، انديشناكي، غم، ترس، و شگفتي، بيش از حد باشند ممكن است صدماتي بر ما وارد كنند. اين هفت حالت عوامل داخلي هستند كه ميتوانند مردمان را مريض كنند. براي مثال شادي بيش از حد براي قلب، عصبانيت براي كبد، نگراني و انديشناكي براي طحال، غم و غصه براي ريه ها، ترس براي كليه ها و شگفتي بيش از حد براي كيسه صفرا مضر ميباشند. وقتي اين هفت حالت فراتر از حد معمول باشند بدن ما مورد حمله منابع بيماري زا يي همچون باد، سرما، گرما، خشكي، رطوبت و التهاب قرار خواهد گرفت و اين عوامل ما را از درون و بيرون مورد تاخت و تاز قرار داده و نهايتاً موجب بيماري خواهند شد. براين اساس ” قانون طب دروني” بر حفظ آرامش روحي تاكيد داشته و اين امر جزء ملزومات اصلي تمرينات تای چی ميباشد. تنش، مشغوليت و سرعت زندگي در شهرهاي مدرن تاثيرات منفي بسياري مثل تنش فكري، شكنندگي روحي ، افكار پريشان و غيره را با خود به ارمغان آورده و تا حد زيادي تندرستي و كارآيي افراد را تحت تاثير قرار داده اند. بمنظور كاستن از فشار و تنش فكري بايد رفتارهاي احساسي را آرام و متين انجام داده، از تاثير عوامل داخلي بيماري زا كاسته و نهايتاً به سطح خوبي از سلامتي دست يافت. لازمه تمرينات، ايجاد آرامش و سكون ، كنترل ارادي خود و حتي الامكان رها كردن روح و جسم ميباشد. -
تنظیم ساختار استخوانی، مفاصل و عضلات، بهبود قابلیت تمرینات فیزیكی
تای چی چوان با بهره گيري از متد حركتي پيچش و چرخش، فشار فيزيولوژيكي متناسبي ايجاد مي كند كه باعث ميشود استخوانها، مفاصل و عضلات بصورت سيستماتيك و همه جانبه ورزش داده شوند و علاوه بر اين موجب افزايش قطر استخوانها و ضخيم تر شدن آنها مي گردد. همچنين برآمدگي هاي ناهمگون سطح استخوانها را به عضلات چسبانده و ساختار استخواني را ساماندهي و منظم تر مي نمايد. اين تغييرات ميتواند متابوليسم استخوانها را تقويت نموده و تاثيرات خوبي دراندامها و پيكربنديها از خود برجاي بگذارد. با تغييرات ايجاد شده در اندامها و پيكربندي ها، بتدريج استخوانها محكمتر و محكمتر شده و ظرفيت آنها در مقابل خم شدن، تحمل فشار، پيچش و غيره بيشتر خواهد شد. حركات آرام بخش پيچشي و چرخشي تای چی چوان ميتواند باعث افزايش تراكم استخواني و ضخيم تر شدن سطح آنها در ناحيه مفاصل شده، تاندون ها و ليگامنت ها را تقويت نموده، سطح اتصال استخوانها به عضلات را وسعت داده، محتويات استخوانمايه را غني تر كرده، غضروف مفاصل را ضخيم تر و تعداد هسته هاي سلولي را در واحد حجم افزايش دهد. بعلاوه براي بالا بردن توان عضلات، ميتواند مفاصل و استخوانها را محكمتر، زردپي ها و ليگامنت هاي اطراف حفره مفصل را انعطاف پذيرتر و دامنه حركت مفاصل را وسيعتر نمايد. بنابراين كسانيكه به اين تمرينات مي پردازند، نه تنها از انعطاف خوبي برخوردار خواهند بود بلكه پايه و اساس خوبي براي حركات حمله ودفاع در خود بوجود خواهند آورد. در كشش هاي متوالي و با رهايي آگاهانه، حركات پيچشي و چرخشي ميتوانند تمامي قسمت هاي بدن ما را در عملكردها دخيل كرده و موجب شوند تارهاي عضلاني تا اندازه اي كشيده شوند كه در حركات معمولي دست يافتني نيست. با انجام تمرينات، تعداد كاتاليزورهاي زيستي(Bioblast) در تارهاي عضلاني افزايش يافته ، حجم آنها بزرگتر، چربي عضلات كمتر، نسوج ارتباطي بيشتر و تارهاي عضلاني و موي رگهاي درگير در حركات افزون تر خواهند شد. بنابراين كسانيكه به اين تمرينات ميپردازند از پوستي روشن و شفاف و عضلاتي انعطاف پذير و پرقدرت برخوردار بوده و خوش اندام تر بنظر خواهند آمد. اين تمرينات مي توانند موجب بهتر شدن قد و قواره كسانيكه خيلي چاق يا خيلي لاغر هستند شود. فرآيند رها سازي مغز و رها سازي اندامهاي ورزشي با همديگر موجب بهبود عملكرد سيستم عصبي شده و بطور همزمان ميزان مصرف انرژي در حين اجراي حركات كاهش يافته و ATP در عضلات ذخيره مي گردد. بدليل افزايش ذخيره ATP در عضلات ، سرعت تجزيه و تركيب آن افزايش يافته و بدين لحاظ توانايي افراد در واكنش هاي سريع و حركات تند ، بالا ميرود و افراد رمز اجراي حركات سرعتي را بدست آورده و جنبه هاي تكنيكي و قهرماني آنها ارتقاء مي يابد. -
تقویت سیستم گوارش و بهبود عملكرد تنفسی
سيستم گوارشي ما از غدد گوارشي و مجراي گوارش تشكيل شده است. وظايف اصلي آن عبارتند از بلعيدن غذا، گوارش آن، جذب مواد غذايي و دفع فضولات. اين كار وابسته به عملكرد ارگانهاي مختلفي است و افراد چه در سلامتي كامل بسر ببرند و چه بيمار باشند، اينكار صورت خواهد گرفت. با اين اعمال، انرژي دروني وارد امعاء و احشاء داخلي ميشود. تنفس عميق و طولاني هم باعث حركت خوب عضلات ناحيه شكم میگردد كه اينكار بنوبه خود ، معده و روده ها را بخوبي ماساژ ميدهد. در اين هنگام غدد گوارشي، ترشحات بيشتري از خود تراويده و در نتيجه مدت زمان هضم غذا كوتاهتر ميگردد و جذب مواد غذايي مطلوبتر صورت ميگيرد. از اينرو انجام اين تمرينات موجب بهبود اشتها و تقويت قدرت هاضمه مي گردد. اين امر، درمان موثري براي سوءهاضمه ، ناراحتيهاي روده اي- معده اي و زخم معده و غيره ميباشد. در اجراي اين تمرينات لازمست بين حركات و تنفس، هماهنگي خوبي وجود داشته باشد كه در آن صورت، انرژي وارد تمامي اندامها شده، تنفس ها ي سريع به تنفس هاي آرام مبدل گرديده و عميق و طولاني خواهند شد. در طي چنين فرآيندي قابليت انقباض و انبساط عضلات شكم بهتر شده، نيروي كششي بين قفسه سينه تقويت گرديده و سطح تماس مويرگها با حبابكهاي ريه افزايش مي يابد و ظرفيت حياتي بيشتر ميشود. اگر شما در تمرينات خود پشتكار داشته باشيد و بطور مداوم آنها را انجام دهيد، مشخصاً ظرفيت حياتي شما بهبود يافته و هماهنگي خوبي بين حركات و تنفس هايتان بوجود خواهد آمد. بنابراين قادر خواهيد بود مدت زمان بيشتري بطور مداوم كار كنيد بدون آنكه خسته شويد. انجام اين تمرينات نه تنها از بروز بيماريهاي مزمن جلوگيري ميكند بلكه راندمان كاري را بطور چشمگيري افزايش ميدهد.
-
تقویت عملكرد قلب و بهبود كاركرد سیستم عروقی
داشتن پشتكار در تمرينات ميتواند تارهاي عضلاني قلب را بازتر نموده ، ديواره قلب را ضخيم تر، توانايي انقباض و انبساط آن را بهتر، گنجايش و مقدار خون بيرونده قلب در هر ضربان را بيشتر نمايد. بعلاوه ميتواند انعطاف و استحكام ديواره سرخرگي را بهبود بخشيده و قطر سرخرگهاي كرونر قلب را افزايش دهد. اين تغييرات موجب عملكرد بي عيب و نقص سيستم عروقي، جذب مواد غذايي توسط اندامهاي گوارشي، جذب اكسيژن توسط شش ها و ترشح هورموني توسط غدد تراوشگر داخلي در بافتها و اندامهاي مختلف مي گردد. بنابراين در سوخت و ساز بدن موثر بوده و اوضاع داخلي بدن را پايدار مي نمايد. كسانيكه بطور مداوم به تمرينات تای چی و چی کونگ بپردازند داراي قلبي توانا خواهند بود بطوريكه ضربان قلب آنها در حالت سكون، بسيار كند و در حالت حركت، مقدار كمي بر سرعت آن افزوده شده و در حالت حركات تند و پر سرعت، ضربان بالا رفته ولي سريعاً بحالت عادي باز مي گردد.
-
فرو بردن و چرخش انرژی درونی، هموار كردن جینگ لو
جينگ لو (Jing Lu) عبارتست از كانالهاي اصلي عبور انرژي حياتي در بدن انسان. كانالهاي جينگ لو با عوامل فيزيولوژيكي و پاتولوژيكي، ارتباط مستقيم دارند. هرچه كانالهاي جينگ لو هموارتر باشند، بدن سالمتر بوده و هرچه اين كانالها داراي گرفتگي باشند، بروز انواع بيماريها اجتناب ناپذير خواهند بود. براين اساس ، ” لينگ شو – جينگ بي” ميگويد: ” دوازده كانال ، زمينه ساز زندگي بشر، عامل بيماريها، شروع آموزش و يادگيري و پايان كار مي باشند”. همچنين مي گويد : ” اراده ، زندگي و مرگ ، دفع بيماريها ، آميختن انرژي واقعي با نيروهاي كاذب، همه مبتني بر كانالهاي هموار است. هرچند متدهاي انجام تمرينات تنفسي تفاوتهايي در روش اجرا دارند ولي اهداف اصلي همه آنها كسب انرژي دروني به ميزان كافي و هدايت آن از ميان دوازده كانال، نقاط ژوتين (Zhou tian) بزرگ و كوچك ، و نهايتاً دستيابي به هدف پيشگيري و درمان بيماريها، تقويت بنيه بدن و بهره مندي از زندگي خردمندانه است. انرژي حياتي دروني ، نوعي انرژي زندگي بخش است كه درون بدن انسان جاريست. ميزان و قدرت اين انرژي را ميتوان با ميزان تندرستي انسان سنجيد. هرچند اين انرژي با حيات آدمي توام است ولي فراز و فرود آنرا نمي توان از رشد و پرورش پس از تولد انسان جدا كرد. هر چقدر متد تمرينات مناسبتر باشد، انرژي دروني قوي تر و متمركزتر خواهد بود. لذا شما ميتوانيد با استفاده از انرژي ژرف تر، بدن خود را تقويت نموده و در مقابل حمله حريفان، محافظت نماييد. با متدي خاص، تمرينات، حالتي معقول بخود گرفته و منجر به گردآمدن انرژي انساني فراوان و تكامل، غنا، تقويت و تسلط برآن ميشود كه نتيجتاً موجب تداوم انرژي در دوازده كانال اصلي و هشت كانال ويژه گرديده و باعث توانمندي كل بدن ميگردد. وقتي انرژي دروني تحت كنترل اراده به ناحيه قلب راه مي يابد، عصبانيت تضعيف شده و مايع كليوي گرم خواهد شد. با عبور انرژي از مسير شش ها، انرژي ريه ها به ناحيه كليه ها سرازير شده و در دان تين (Dan Tian)تجمع مي يابد. وقتي انرژي از ناحيه كبد گذر ميكند خشم و عصبانيت به ملاطفت تبديل شده و ذهن خردمند به شفافيت گراييده و چشم ها روشن خواهند شد. حركت انرژي در مسير طحال، تندرستي و انرژي پس زايشي را با خود بهمراه مي آورد و پوست شما صافتر و روشن تر مي گردد. با عبور انرژي از رگ هاي خوني ، ديگر هيچ گرفتگي در آنها باقي نخواهد ماند و عبور انرژي از گيسوان، حواس شما حساس تر خواهد نمود. متخصصين حفظ سلامتي ميگويند : ” وقتي از قلب و انرژي خود در بدن خود براي درمان بيماري ها استفاده كنيم ، امراض چگونه ميتوانند درمان نشوند؟ “